Hopp til innhold
Logg inn
Hvor ønsker du å logge inn?

Hei, jeg heter Tare.

Et sted utenfor kysten av Møre og Romsdal ligger det et uvanlig land. Havlandet heter det, og det er uvanlig fordi det ligger helt nede på havbunnen inne i en stor, klar boble. Det er bare vi som bor her som vet akkurat hvor Havlandet er – men jeg kan røpe at det ligger østenfor tang og vestenfor tare. Hvis du er ute på havet en fin solskinnsdag og ser at solen blinker ekstra mye et spesielt sted, så kan det hende det er skinnet fra Havlandet du ser.

Inne i bobla bor jeg, Tare, sammen med havfolket, noen fisker og sjødyr. Selv er jeg en litt uvanlig havhest. Vennene mine sier jeg er klok og fornuftig, men også tøysete og rar. De har nok rett i alt sammen. Jeg tror det er lurt å være litt begge deler, jeg. Det beste jeg vet er å være sammen med barn. Da blir jeg alltid i godt humør. Vi som bor i Havlandet er veldig glade i hverandre, og vi gjør vårt beste for at alle skal ha det bra. Alle er flinke til å hjelpe til, og hvis noen har det vondt prøver de andre å trøste. Vi havfolket føler oss nesten som en stor familie. Du synes kanskje ikke vi ligner på hverandre, men det er jo det gode inne i oss som gjør at vi har det fint sammen.

Kom og hils på kongefamilien vår!
Prins Sølve er bestevennen min. Han er så godhjertet at han blir både sint og lei seg når har ser at barn er ekle mot hverandre. En gang ble han faktisk så sint at de blå øynene tordnet akkurat slik som himmelen en ruskete uværsdag. Han blir også lei seg når han ser at folk slenger fra seg skrot og søppel. “Skjønner de ikke at vi må ta vare på naturen vår?”, sier han og rister oppgitt på hodet.

Prinsesse Maren er skøyerjenta vår. Hun har glitrende brune øyne og er stadig på jakt etter nye opplevelser. Jeg må nesten le når jeg tenker på alt det rare hun finner på. Dronningen liker å pynte Maren med flotte kjoler og sløyfer i håret. Maren er alltid ren og pen når hun springer ut om morgenen, men hun kommer alltid hjem med bustete hår og skitne, fillete kjoler. Dronning Perle smiler oppgitt, for Maren glemmer prinsessekrona på de mest utrolige steder; inne i huler og oppe i tretopper.

Kong Skjell er nok litt mer bestemt. ”Du må lære å ta vare på tingene dine, Maren”, sier han. Kongen liker ikke at så mange bare går til butikken og kjøper nytt, for det koster mange penger. Kong Skjell er veldig opptatt av at barn lærer å spare. ”En dag kan det hende vi trenger litt ekstra penger”.

Vi har alt vi trenger i Havlandet; skole, bank og sjokoladefabrikk. Banken er forresten den samme som du bruker – Sparebanken Møre, avdeling Havlandet. Sparebanken Møre sier at hvis vi har det godt her i Havlandet, så har banken det også bra. Derfor bryr de seg om det vi driver med og strekker ofte ut en hjelpende hånd. Vi i Havlandet har mange hobbyer, og vi liker alle typer musikk og idrett. Vi har teaterlag, musikkorps og et eget fotballag - Bølgen FK. Fotballdommeren vår er kveita Gyda.

Dronning Perle er alltid blid og glad, og hun liker å ha orden på saker og ting. Hun vil ikke at Sølve og Maren skal bruke pengene sine til tøys og tull. “Sett pengene på Tarekonto, så blir de til gull”, sier hun.

Hysj, nå må vi snakke litt lavere. Under jorda i Havlandet - inne i mørke grotter og ganger - bor de skumle Undulene. Jeg blir nesten redd når jeg snakker om dem. De er late og kranglete, og de har prøvd å bryte seg inn for å stjele skattene våre flere ganger. Heldigvis har de aldri klart det. Kanskje er det lille Unduline som har hjulpet oss i all hemmelighet. Hun er nemlig ikke slik som de andre undulene. Hun er såååå søt og snill. Henne vil jeg gjerne bli bedre kjent med!

Nå er det kveld, og jeg har lagt meg i den gode, varme senga mi på slottet. Jeg må prøve å sove litt, men jeg har så mange sommerfugler i magen. I morgen skal nemlig prins Sølve og jeg opp til jorda en tur. Det gleder jeg meg veldig til! Hysj, jeg synes jeg hører bråk under jorda! Kan det være Undulene som holder på med noe skummelt?