Skal du kjøpe ny eller brukt bil, stor eller liten båt, - eller et annet kjøretøy? Vi hjelper deg gjerne! Her kan du søke om finansiering og du får kjapt svar. 

Nyttig å vite om billån

Når du skal søke billån har du flere valg; du kan ta opp et lån med pant i bilen du skal kjøpe, eller søke om et billån uten sikkerhet. Eier du egen bolig kan du låne med sikkerhet i boligen.

  • Det er viktig å være oppmerksom på at bilen ikke kan være overlevert til låntakeren før dokumentet «salgspant i motorvogn» er undertegnet.
  • Kjøpesummen blir ført direkte til selger sin konto.
  • Banken trenger et bevis på at bilen er forsikret - en såkalt forsikringsattest. Denne finner du i nett- eller mobilbanken. Her kan du bestille bilforsikring.
  • Du kan få billån med pant i bilen til kjøp av både ny og brukt bil, men du kan ikke låne med pant i en bil du allerede eier. Panteloven sier at banken kun får etablert pant i bilen ved et reelt bilkjøp.
  • Salgspant vil vise som en heftelse på kjøretøyet når du sjekker registreringsnummeret i Brønnøysundregistrene. Her kan du sjekke om det er heftelse i bilen du skal kjøpe: Brønnøysundregistrene
  • Når salgsmeldingen er sendt inn, vil Statens vegvesen sjekke følgende før de registrerer eierskifte; har kjøretøyet gyldig forsikring, godkjent EU-kontroll og om omregistreringsavgift er betalt. Er alt ok blir bilen registrert i ditt navn og du kan skrive ut midlertidig vognkort"Din side" på vegvesen.no. Alternativt hente det på en trafikkstasjon.
  • På NAF sine sider finner du en enkel kjøpekontrakt.

1. Søk om finansieringsbevis eller lån

|

2. Skriv kjøpekontrakt

|

3. Signer lånedokument og legg ved kjøpekontrakt

|

4. Kjøp bilforsikring

|

5. Omregistrer bilen på nettsidene til Statens Vegvesen 

|

6. Da er bilen din 

|

7. Lånet blir utbetalt som beskrevet i lånedokumentene

Er det flere personer i husholdningen vil vi innhente informasjon om begges inntekter og gjeld for å få et bilde av husholdningens økonomi til bruk i kredittvurderingen.


2029-gutt-bilvindu-KStoylen-1200x1200.png

Bilforsikring

Hos oss får du gunstig pris på bilforsikring og en av markedets beste bonusordninger. Vi har flere ulike dekninger, slik at du får tilpasset forsikringen til ditt behov. Du kan enkelt sjekke pris, kjøpe og endre forsikring i nett- og mobilbanken.

2029_Judit_lener_seg_til_bil_1200x1200.jpg

Eget billån eller øke boliglånet?

For de fleste vil det være smart å benytte bilen som sikkerhet for lånet. En av fordelene er at du sparer ledig sikkerhet i boligen til andre viktige formål, og at billånet blir betalt ned i takt med at bilen blir mindre verdt.

Eier du en bolig og den er verdt mer enn du har i lån, kan du låne til bil med sikkerhet i boligen. Men, vi anbefaler ikke å bake billånet inn i boliglånet. Siden boliglånet har lang nedbetalingstid - kanskje 20-30 år - vil dette være lenge å betale ned på en bil. 

Ofte stilte spørsmål

Hvor stort billån du kan få, avhenger av flere forhold. Inntekter og utgifter, om du kjøper alene eller sammen med noen, - om du har barn vil også kunne påvirke lånets størrelse. Har du noe egenkapital i form av sparepenger eller innbyttebil, kan du låne mer – ofte til en lavere rente enn om du må låne hele kjøpesummen. 

Det er ikke krav om egenkapital for å få et billån. Er økonomien din god nok til å betale de månedlige lånekostnadene, er det mulig å få billån uten egenkapital. 

Vær oppmerksom på at du må betale en høyere rente om du låner hele kjøpesummen enn hvis du har noe egenkapital. En annen viktig ting å passe på er at bilen ikke taper seg så mye i verdi at du sitter igjen med lån når du skal selge den. Derfor anbefaler vi å stille med noe egenkapital om du har mulighet til det.

Når du låner penger for å kjøpe bil, tar banken pant i bilen som sikkerhet for lånebeløpet. Da blir det registrert en heftelse på bilen i Brønnøysundregistrene – og denne følger bilen ikke eieren.

Sjekk om bilen du skal kjøpe har heftelser i Brønnøysundregisteret. Heftelsen kan være mindre enn det som står i Brønnøysund fordi den endres ikke i låneperioden.

Nedbetalingstiden du bør ha på billånet avhenger av bilens verdi. Vi gir inntil 10 års nedbetalingstid på et billån, men det er viktig å passe på at billånet ikke er høyere enn bilens verdi. En bil taper seg i verdi over tid, og med lang nedbetalingstid risikerer du å sitte med restgjeld den dagen du skal selge bilen.

Har du fått innvilget et billån, må lånedokumenter signeres før henting eller omregistrering av kjøretøyet. Det er viktig at det foregår i den rekkefølgen.

Så snart SpareBank 1 Finans, som er vår samarbeidspartner på bilfinansiering,  har mottatt signerte lånedokument, samt kjøpekontrakt og vognkort i kjøpers navn, blir lånet utbetalt direkte til selger eller bilforhandler.

Du kan faktisk få svar med én gang søknaden er levert, men det forutsetter at du ikke har betalingsanmerkninger eller for høy gjeld i forhold til inntekt. Uansett - du får tilbakemelding i løpet av påfølgende arbeidsdag, også om vi trenger mer informasjon fra deg.

Kontakt oss
Åpningstid mandag til fredag kl. 08.00 til 20.00