Hopp til innhold

Dagens markedsrapport Les dagens markedsrapport fra sjeføkonom Inge Furre2017-08-22T09:29:00

Markedskommentar

AKU-ledighet som ventet
Statistisk sentralbyrå publiserte kl. 08.00 sin arbeidskraftundersøkelse (AKU) for juni. I realiteten dreier det seg om gjennomsnittstall for perioden mai-juli. Ledigheten var på 4,3 prosent. Dette var som ventet. Utviklingen på arbeidsmarkedet har vært god i år med nedgang både i AKU-ledigheten og i den registrerte ledigheten fra NAV.

PMI-indekser i ØMU-området
I dag offentliggjøres flere Markit PMI-indekser for land i ØMU-området. En av de viktigste er den sammensatte PMI-indeksen for området som helhet. Denne omfatter industri og tjenesteyting og publiseres kl. 10.00. Det ventes en nedgang på 0,2 poeng til 55,5. Nivået er imidlertid fortsatt høyt og indikerer god vekst i Europeisk økonomi i 3. kvartal.

Den forventede nedgangen skyldes blant annet styrkingen av euroen i den senere tid. Hertil kommer utslippsskandalene i tysk bilindustri som åpenbart tynger den generelle stemningen i næringslivet. I tillegg har en del PMI-indekser ligget høyere i det siste enn den faktiske utviklingen skulle tilsi. Mindre korreksjoner ned er derfor ikke overraskende.

Sterkere dollar
I valutamarkedet har dollaren styrket seg på bred basis det siste døgnet etter at Paul Ryan, som er talsperson for Republikanerne i Representantenes hus, i går uttalte at man er i ferd med å komme til enighet i partiet om en skattereform. Ellers ser nå markedsaktørene frem til Jackson Hole konferansen som begynner i morgen. Her skal blant annet sentralbansjefene Mario Draghi og Janet Yellen holde innlegg.

Nøkkeltall

10:00
ØMU-området, sammensatt PMI
Periode: August
Enhet: Indeks
Forrige: 55,7
Konsensus: 55,5
16:00
ØMU, forbrukertilliten
Periode: August
Enhet: Indeks
Forrige: -1,7
Konsensus: -1,8
16:00
USA, salget av nye boliger
Periode: Juli
Enhet: Endring i prosent fra foregående måned
Forrige: 0,8
Konsensus: 0,3

Kilde:Reuters/Bloomberg