Hopp til innhold

Dagens markedsrapport Les dagens markedsrapport fra valutamegler Roger Lervik2018-12-11T09:29:00

Markedskommentar

UK - Brexit
Avstemningen om utmeldingsavtalen i det britiske parlamentet ble i går utsatt. Utmeldingsavtalen er svært omstridt og mange av representantene hadde indikert at de ville stemme i mot avtalen. Dette gjaldt både Brexit-tilhengerne i det konservative partiet, representantene for det nord-irske unionspartiet (DUP) som er støtteparti for regjeringen, og Labour. Den første gruppen mener at avtalen ligger for nær opptil medlemskapet, den andre er misfornøyd med at Nord-Irland vil få en annen status enn resten av UK, og Labour mener at de vil greie å forhandle frem en bedre avtale dersom de selv tar over makten. Statsminister May lå derfor an til å lide et massivt nederlag dersom avstemningen skulle bli avholdt i dag.
Strategien ble derfor endret i siste liten og May vil i dag møte Merkel, Rutte, samt Tusk og Juncker. Målet er åpenbart å sondere muligheter for å få til justeringer i avtalen. Selv om EU har sagt tydelig i fra at det ikke vil være mulig å få til en bedre avtale, så vil det trolig være mulig å foreta mindre justeringer. For å sikre flertall må May antakelig få sikret seg at "backstop" ordningen, som er laget for å sikre en myk grense mot Irland, vil være en midlertidig løsning.
Pundet falt markert på nyheten om utsettelsen og EURGBP handles i dag 0,8 prosent svakere enn i går. Selv om May skulle greie å oppnå justeringer i avtalen, vil det fortsatt være stor usikkerhet om en revidert utgave kan oppnå flertall. Flere scenarier er mulig dersom det fortsatt er flertall mot avtalen. Det første er at May må starte nye forhandlinger med EU og hvis dette ikke fører frem, så kan en ny konservativ regjering ta over eller at Labour tar over og forhandler på nytt med EU. Parlamentet kan også stemme for å sende avtalen ut til en ny folkeavstemning og det siste alternativet er at UK melder seg ut av EU uten avtale. May har hevdet at "no-deal" er bedre enn en dårlig avtale, men dette scenariet har ikke flertall i parlamentet. Og dette vil trolig presse frem en annen løsning, f.eks ny avstemning. Dette kan altså ta litt tid og denne usikkerheten vil nok prege markedet fremover.

Norge - Inflasjon
Norsk inflasjon overrasket klart på oppsiden i november. Kjerneinflasjonen havnet på 2,2 prosent, mens det var ventet 1,9 prosent. Mat og flypriser bidro til oppgangen. Også samlet inflasjon ble høyere enn ventet. Økningen i inflasjonen taler for at Norges Bank senker rentebanen mindre enn det som ellers hadde vært tilfelle på torsdagens rentemøte.

Dagen i dag
Oslo Børs falt nærmere 2,5% i går og også det amerikanske markedet falt mye i de første timene av åpningstiden i går. Men et sterkt sluttrally gjorde at S&P 500 til slutt stengte så vidt i pluss. Amerikanske futures peker svakt ned i dag. Oljeprisen kom ned igjen til rundt USD 60/fat og er dermed om lag tilbake til nivåene vi hadde før OPECs kuttavtale. Det bidro i sin tur til en nokså kraftig svekkelse av krona. EURNOK klatret i løpet av gårdagen fra en bunn på 9,66 til 9,72, som er om lag der vi handler nå. Bare små bevegelser i langsiktige renter, ti års amerikansk stat ligger på 2,86 %.

Fra Storbritannia får vi tall for arbeidsledigheten og lønnsveksten i oktober. Konsensus er en lønnsvekst på 3,0% å/å og en uendret ledighet på 4,1%. Ledigheten er nær det laveste nivå siden midten av 1970-tallet.
Ellers får vi tall for ZEW-indikatoren fra Tyskland. Indikatoren måler stemningen rundt tysk økonomi blant aktører i finansmarkedet og er således ikke en indikator på hvordan det faktisk går i økonomien. Indikatoren er ventet inn på -25,0 litt lavere enn sist på -24,1. Indikatoren falt mye forrige gang, trolig på bakgrunn av utviklingen i tysk industriproduksjon. Den har slitt i det siste, en vesentlig årsak er de nye emissjonskravene som utfordrer tyske bilfabrikanter. Usikkerheten går på om det ikke også er svakere vekst globalt som preger utviklingen.


 

Nøkkeltall

08:00
Norge, BNP
Periode: Oktober
Enhet: m/m %
Forrige: -0,3
Konsensus: 1,0
10:30
UK, Arbeidsledighet
Periode: Oktober
Enhet: %
Forrige: 4,1
Konsensus: 4,1
11:00
Tyskland, ZEW-indeksen (nå)
Periode: Desember
Enhet: Indeks
Forrige: 58,2
Konsensus: 55,0

Kilde:Reuters/Bloomberg

...