Hopp til innhold

Dagens markedsrapport Les dagens markedsrapport fra sjeføkonom Inge Furre2019-02-15T14:22:00

Markedskommentar

Nøkkeltall i dag
De viktigste nøkkeltallene i dag er detaljomsetningen i Storbritannia samt industriproduksjonen og forbrukertilliten i USA. Det ventes en nedgang i detaljomsetningen på 0,2 prosent i januar. Dette kommer etter en nedgang på 1,3 prosent i desember. Det er åpenbart at usikkerheten rundt Brexit har påvirket forbrukernes økonomiske forventninger negativt. Hva angår forventningene for de amerikanske nøkkeltallene vil vi vise til tabellen. Konjunkturindikatorene i USA blir svært viktige fremover. Særlig gjelder dette nøkkeltall som indikerer utsiktene for prisveksten og den økonomiske veksten. Sentralbanken har nemlig meddelt flere ganger i det siste at renteutviklingen fremover vil avhenge av de innkomne data.

Kraftig fall i amerikansk detaljomsetning
Stemningen snudde i negativ retning på de amerikanske aksjemarkedene i går ettermiddag, de langsiktige rentene falt og dollaren svekket seg. Årsaken til dette var at detaljomsetningen i desember var langt svakere enn ventet med en nedgang på 1,2 prosent. Det ble ikke gitt noen forklaring på den kraftige nedgangen. Det kan likevel ikke utelukkes at nedstengningen av offentlig sektor har dempet kjøpelysten. Publiseringen av tallene ble da også utsatt på grunn av dette. Selv om dette mest sannsynlig er en engangsforeteelse vil det imidlertid føre til at fokus på viktige amerikanske nøkkeltall intensiveres ytterligere. Børsnedgangen i USA, sammen med manglende konkret fremgang i handelsforhandlingene med Kina, har smittet over til de asiatiske markedene i løpet av natten.

Handelsforhandlingene med Kina
I dag skal USAs finansminister Steven Mnuchin og handelsrepresentant Robert Lighthizer møte Kinas president Xi Jinping. Finansmarkedene vil åpenbart vente i spenning på hvorvidt det kommer noen positive nyheter i kjølvannet av møtet. Ellers ser det ut til at president Trump vil undertegne den midlertidige avtalen som vil forhindre en ny nedstengning av offentlig sektor. For å finansiere muren mot Mexico utenom den ordinære budsjettrammen vil han i følge media vurdere å innføre en nasjonal nødtilstand. I så fall vil ekstraordinære budsjettmidler kunne fristilles. Hvor lett dette grepet blir å gjennomføre i praksis gjenstår imidlertid å se.  

Nøkkeltall

14:30
USA, Empire State industrisentiment
Periode: Februar
Enhet: Indeks
Forrige: 3,9
Konsensus: 7,0
15:15
USA, industriproduksjonen
Periode: Januar
Enhet: Endring i prosent fra foregående måned
Forrige: 1,1
Konsensus: 0,1
16:00
USA, forbrukertilliten
Periode: Februar
Enhet: Indeks
Forrige: 91,2
Konsensus: 93,5

Kilde:Reuters/Bloomberg