Positiv sentralbanksjef i USA Når det gjelder markedsutviklingen i dag ser det ikke ut til å bli store endringer ved åpningene. Asiatiske børser er imidlertid ned som følge av at netthandels-giganten Alibaba fikk en kjempebot bot av kinesiske myndigheter som følge av brudd på konkurransereglene. Ellers ble sentralbanksjef Jerome Powell i USA ble intervjuet av CBS «60 Minutes» i går. Han var svært optimistisk hva angår utsiktene for amerikansk økonomi fremover. Økonomien er ifølge ham ved et «vendepunkt» som følge av vaksineutrullingen og de finanspolitiske stimulansene. Han så for seg en sterk oppgang i antall sysselsatte i månedene fremover og var ikke særlig redd for at inflasjonen ville ta seg kraftig opp. Trolig vil inflasjonen ligge litt over 2 prosent en stund.
Nedgang i Fastlands-Norges BNP i februar Statistisk sentralbyrå publiserte BNP-tallene her hjemme for februar i morges kl. 08.00. BNP i Fastlands-Norge falt med 0,5 prosent i forhold til januar. Dermed lå produksjonen lavere enn i oktober i fjor, men litt høyere enn i september. Byrået skriver at «Nye tall fra nasjonalregnskapet viser at nedgangen i bruttonasjonalprodukt (BNP) i januar fortsatte inn i februar. I januar ble det strammet inn på lokale og nasjonale smitteverntiltak, noe som særlig rammet tjenestenæringene innenfor transport utenom utenriks sjøfart, overnattings- og serveringsvirksomhet, samt kultur, underholdning og annen tjenesteyting. Nedgangen fortsatte inn i februar, men ikke med samme styrke som i januar. Aktiviteten i disse næringene har falt med økende smitteverntiltak gjennom vinteren og nærmer seg de nivåene man så i fjor vår.» Etter alt å dømme blir også mars og april relativt svake. Hvis vaksineutrullingen går etter planen og smittespredningen er under kontroll vil imidlertid norsk økonomi ta seg kraftig opp utover sommeren og høsten.
Fokus på amerikanske inflasjonstall Av nøkkeltall ellers i dag er det bare detaljomsetningstallene for eurosonen som er av interesse. I morgen publiseres det imidlertid flere interessante konjunkturindikatorer. Blant annet får vi den tyske ZEW-indeksen for april. Denne er basert på en undersøkelse blant 400 økonomer og analytikere i finansnæringen. Den omtales derfor gjerne som en stemningsindikator for investormiljøet. Senere på dagen publiseres inflasjonstall i USA. Disse vil bli fulgt med argusøyne ettersom mye tyder på at inflasjonspresset i USA er på vei opp. Blant annet steg produsentprisene med 4,2 prosent de siste 12 måneder i mars. Onsdag er det tid for inflasjonstall i Sverige og industriproduksjonen i eurosonen. På torsdag er det USA det dreier seg om. Da publiseres detaljomsetningstall, industriproduksjonen og flere regionale stemningsindikatorer for industrien. Uken avsluttes med flere viktige nøkkeltall i Kina, blant annet BNP-tallene for 1. kvartal. Fredag får vi også tall for det amerikanske boligmarkedet og forbrukertilliten i USA.
Dagens markedsrapport
Pr 12.04.21
Pr 08.03.21
Markedskommentar
Positiv sentralbanksjef i USA
Når det gjelder markedsutviklingen i dag ser det ikke ut til å bli store endringer ved åpningene. Asiatiske børser er imidlertid ned som følge av at netthandels-giganten Alibaba fikk en kjempebot bot av kinesiske myndigheter som følge av brudd på konkurransereglene. Ellers ble sentralbanksjef Jerome Powell i USA ble intervjuet av CBS «60 Minutes» i går. Han var svært optimistisk hva angår utsiktene for amerikansk økonomi fremover. Økonomien er ifølge ham ved et «vendepunkt» som følge av vaksineutrullingen og de finanspolitiske stimulansene. Han så for seg en sterk oppgang i antall sysselsatte i månedene fremover og var ikke særlig redd for at inflasjonen ville ta seg kraftig opp. Trolig vil inflasjonen ligge litt over 2 prosent en stund.
Nedgang i Fastlands-Norges BNP i februar
Statistisk sentralbyrå publiserte BNP-tallene her hjemme for februar i morges kl. 08.00. BNP i Fastlands-Norge falt med 0,5 prosent i forhold til januar. Dermed lå produksjonen lavere enn i oktober i fjor, men litt høyere enn i september. Byrået skriver at «Nye tall fra nasjonalregnskapet viser at nedgangen i bruttonasjonalprodukt (BNP) i januar fortsatte inn i februar. I januar ble det strammet inn på lokale og nasjonale smitteverntiltak, noe som særlig rammet tjenestenæringene innenfor transport utenom utenriks sjøfart, overnattings- og serveringsvirksomhet, samt kultur, underholdning og annen tjenesteyting. Nedgangen fortsatte inn i februar, men ikke med samme styrke som i januar. Aktiviteten i disse næringene har falt med økende smitteverntiltak gjennom vinteren og nærmer seg de nivåene man så i fjor vår.» Etter alt å dømme blir også mars og april relativt svake. Hvis vaksineutrullingen går etter planen og smittespredningen er under kontroll vil imidlertid norsk økonomi ta seg kraftig opp utover sommeren og høsten.
Fokus på amerikanske inflasjonstall
Av nøkkeltall ellers i dag er det bare detaljomsetningstallene for eurosonen som er av interesse. I morgen publiseres det imidlertid flere interessante konjunkturindikatorer. Blant annet får vi den tyske ZEW-indeksen for april. Denne er basert på en undersøkelse blant 400 økonomer og analytikere i finansnæringen. Den omtales derfor gjerne som en stemningsindikator for investormiljøet. Senere på dagen publiseres inflasjonstall i USA. Disse vil bli fulgt med argusøyne ettersom mye tyder på at inflasjonspresset i USA er på vei opp. Blant annet steg produsentprisene med 4,2 prosent de siste 12 måneder i mars. Onsdag er det tid for inflasjonstall i Sverige og industriproduksjonen i eurosonen. På torsdag er det USA det dreier seg om. Da publiseres detaljomsetningstall, industriproduksjonen og flere regionale stemningsindikatorer for industrien. Uken avsluttes med flere viktige nøkkeltall i Kina, blant annet BNP-tallene for 1. kvartal. Fredag får vi også tall for det amerikanske boligmarkedet og forbrukertilliten i USA.
Nøkkeltall