Forventningsbarometeret 2. kvartal 2025

Forbruket strammes inn, med ett unntak

30. juni 2025
Dame som står med ryggen til og holder fargeprøver i blåtoner inn mot en lys vegg.

I følge barometeret har vi har mer tro på egen økonomi, enn landets økonomi.

I forventningsbarometeret for 2. kvartal viser innbyggerne at troen på egen økonomi fortsatt er positiv, men har svekket seg noe. Dette kan skyldes økende levekostnader og usikkerhet rundt arbeidsmarkedet. Men hvis forbrukerne gjør det de sier, skal forbruket strammes til. Med ett viktig unntak: oppussing.

Troen på landets økonomi har derimot imidlertid svekket seg betydelig, og president Trumps første 100 dager har hatt en merkbar effekt på de økonomiske forventningene til husholdningene i Norge og resten av Europa. Forventningsbarometerets hovedindikator har falt fra -13,4 i 1. kvartal til -16,4 i 2. kvartal 2025.

Graf

Hva er Forventningsbarometeret?

Forventningsbarometeret er en undersøkelse som hvert kvartal måler norske husholdningers forventninger til egen og landets økonomi. Undersøkelsen er et samarbeidsprosjekt mellom Finans Norge og Verian. Den første målingen ble gjort i 1992 og de samme spørsmålene har blitt stilt hvert eneste kvartal siden den gang. Barometeret kan gi signaler om endringer 3 til 6 måneder før det i realiteten skjer.

Oppsummerende punkter for 2. kvartal 2025:

Økonomiske forventninger

  • Troen på egen økonomi er fortsatt positiv, men har halvert seg siden forrige kvartal. Dette kan skyldes økende levekostnader og usikkerhet rundt arbeidsmarkedet.

  • Troen på landets økonomi har svekket seg betydelig, noe som kan være påvirket av globale økonomiske forhold og innenlandske politiske beslutninger.


Forbruk

  • Hvis forbrukerne følger sine uttalelser, vil forbruket strammes inn på de fleste områder, som kan være et resultat av økonomisk usikkerhet og økte priser.

  • Unntaket er oppussing, hvor det har vært en økning. Dette kan tyde på at folk velger å investere i hjemmet sitt i stedet for andre forbruksgoder.

  • Troen på at tiden er inne for større innkjøp har også svekket seg

  • Arbeidsledigheten er lav, og SSB forventer fortsatt reallønnsvekst i 2025. Dette gir noe støtte til husholdningenes økonomi


Unison svekkelse

  • Alle grupper, inkludert kjønn, inntektsgrupper, geografiske grupper, aldersgrupper og utdanningsnivå, har blitt mer negative i 2. kvartal

  • Norges Bank kommuniserte å utsette rentekuttet i mars, noe som også kan ha bidratt til den negative utviklingen


Næringsliv

  • For næringslivet er situasjonen preget av stor usikkerhet. Trumps ulike utspill og beslutninger, spesielt om toll, skaper økonomisk usikkerhet globalt. Dette kan påvirke norske bedrifter som er avhengige av internasjonal handel og eksport.

  • Usikkerheten kan føre til at bedrifter utsetter investeringer og ansettelser, noe som igjen kan påvirke økonomisk vekst og sysselsetting.

  • Norges Banks beslutning om å utsette rentekuttet i mars kan også ha bidratt til den negative utviklingen. Høyere renter kan gjøre det dyrere for bedrifter å låne penger til investeringer, noe som kan dempe økonomisk aktivitet.


Geopolitisk usikkerhet

  • Trumps tollpolitikk og den usikre globale situasjonen påvirker økonomiske forventninger negativt. Handelskriger og politisk ustabilitet kan skape usikkerhet for både bedrifter og forbrukere.


Politiske forskjeller

  • Forventningsbarometeret viser ingen betydelige forskjeller mellom rødgrønne og borgerlige partier når det gjelder økonomisk fremtidstro. Dette kan tyde på at økonomiske bekymringer er bredt delt på tvers av politiske skillelinjer.


Kilde:
Finans Norge