
Ålesund kommune, Fylkeskonservatoren og styret i Sparebanken Møre har sagt ja til en totalrehabilitering av bankens hovedkontor. Nå flytter over 200 ansatte ut av hovedkontoret og inn i tre andre lokaler i sentrum.
Milepæl for banken
En stor del av bankens stolte historie ligger i denne adressen, og bygget er for mange et landemerke i sentrum. Sparebanken Møre er en stor kompetansearbeidsplass med over 400 ansatte totalt, og om lag halvparten av disse har sitt arbeidssted i Ålesund sentrum. En totalrehabilitering er en milepæl i bankens historie, og nå er beslutningen tatt.
Sparebanken Møre ønsker fortsatt å være en del av sentrumspulsen i Ålesund, og vi har hatt ønske om å renovere fremfor å bygge nytt. Det er også mer bærekraftig, sier Trond Lars Nydal adm.dir. i Sparebanken Møre
Tegninger for fasadeendringene som i hovedsak berører midtbygget fra 80- og 90-tallet, har vokst frem i et godt samarbeid med Ålesund kommune og Fylkeskonservator.
Fra den første rammesøknaden ble sendt inn og frem til i dag, har det vært et godt samarbeid for å finne løsninger som kan binde sammen det nye og det gamle. Vi er fornøyde med resultatet, og gleder oss til at bygget står klart for innflytting i første del av 2027, sier Nydal.
Hovedkontor i Parkgata 2
Arbeidet med renoveringen starter i midten av mai, og i byggeperioden vil ansatte i hovedsak fordele seg på kontorer i Parkgata 2, Grimmergata 5 og på PIR.
Hovedkontor i byggeperioden vil være i Parkgata 2, og her vil vi ta imot våre kunder innen næringsliv og personmarked. I forbindelse med flytteprosessen vil banklokalet i Kipervikgata holde stengt fredag 9. mai, før de kan ønske kundene velkommen i Parkgata 2, mandag 12. mai.
Starter arbeidet i midten av mai
Byggeprosessen vil starte i midten av mai, og Consto AS er valgt som totalentreprenør for rehabiliteringsprosjektet. Målet er at byggeperioden og resultatet skal kvalifisere til Breeam Excellent, som er en sertifiseringsprosess som sikrer gode og bærekraftige valg for hele byggets livsløp. Prosjektet vurderes da etter hvor mange positive tiltak som gjøres innenfor kategoriene ledelse, helse og innemiljø, energi, transport, vann, materialer, avfall, arealbruk og økologi, forurensning og innovasjon.
- Vi setter stor pris på tilliten Sparebanken Møre har vist oss gjennom samspillsfasen, og ser fram til å realisere prosjektet sammen med dem og øvrige samarbeidspartnere, sier Per Henrik Rommetveit, ansvarlig prosjektleder i Consto.


Rehabiliteringsprosjektet i korte trekk
Dagens hovedkontor har vært utbedret jevnlig gjennom årene, men utfordringer med tekniske system, lekkasjer, ventilasjon, varmestyring og energiutnyttelse begrenser mulighetene for å sikre gode arbeidsvilkår og krav til fremtidige arbeidsmetoder.
Rammesøknad ble sendt kommunen i juli 2024, og ble godkjent av Planutvalget den 18. mars med vilkår før igangsetting.
Endringene i fasaden gjelder i hovedsak de midtre byggene i kvartalet som ble revet på 1980- og 90-tallet, og som ble erstattet av to sammenbygde kontorbygg.
Tilpasningene av fasadene er gjort i samarbeid med Fylkeskonservatoren og kommunen, og målet har vært å finne løsninger som binder sammen det gamle og det nye.
De godkjente tegningene har vært gjennom betydelige endringer fra rammesøknaden ble sendt i 2024.
Bygningene mot øst (Storgata) er vernet og vil ikke bli direkte berørt av fasadeendringer. Fasaden mot Harald Torsviksplass ble ombygget i 2004, og skal heller ikke endres med unntak av en planlagt inngang mot vest. Denne delen av fasaden fikk også Ålesund kommunes byggeskikkpris i 2007.
Nye fasadeskisser inkluderer mer skråtak med skifer, endret rytme på vinduer, større veggflater, redusert størrelse og en ytterligere tilbaketrukket toppetasje og bruk av stein som tar opp igjen farger på omkringliggende bygg.
En sentral del av den innvendige ombyggingen er å gjenåpne en innebygget bakgård, og gjøre den om til en lysgård med glasstak. Et slikt grep gir luft og dagslys til tidligere innvendige areal, og er en delvis tilbakeføring av kvaliteter i den opprinnelige kvartalsstrukturen. Lysgården vil blant annet være en del av ventearealet for besøkende til banken.
Deler av det flate taket i 5 etg. er planlagt med beplanting. Grønne tak absorberer karbondioksid og binder støv, samtidig som de frigjør oksygen, og er del av målet om at bygget skal kvalifisere til Breeam Excellent.
Rehabiliteringsarbeidet kan følges på sbm.no/bygg