
Folka utgjør forskjellen
Verden er fremdeles et urolig sted, og usikkerheten og ustabiliteten i Europa og Midtøsten har fortsatt å prege nyhetsbildet gjennom 2024. Presidentskiftet i USA i starten av 2025 har i tillegg komplisert bildet og skapt overskrifter i hele verden.
Politiske utspill og utsikter til en mulig handelskrig har ført til spekulasjoner og bekymring for utviklingen i verdensøkonomien og hvordan det vil påvirke markedet her hjemme. Uansett hvor tillitskriser oppstår, om det er mellom stormakter, folkegrupper, samarbeidspartnere eller mennesker, så kan det være utfordrende å finne veien ut av dem. Et viktig verktøy er kunnskap og evnen til å lytte og snakke sammen, selv om situasjonen er komplisert eller vanskelig. Det er universelt.
Fri og selvstendig – men samarbeider med mange
Sikter vi oss inn på Norge og bankbransjen, så var 2024 et år med mange endringer. Sparebanken Møre er en av få alliansefrie banker, og i fjor fant flere banker sammen og flere nye fusjonsavtaler ble signert. Endringene fører oss opp til en 6. plass på listen over Norges -største sparebanker. Selv om vår strategi er å være alliansefri og selvstendig, har vi samarbeid om produkter og tjenester med mange.
Vi balanserer interesser og finner samarbeids-former som gir fordeler for våre kunder, eiere og de -samfunnene vi er en del av.
Relasjonell bankdrift
For oss som regionbank var Menon Economics rapport fra november 2024 interessant lesning. Den bekrefter at sparebankene har en avgjørende rolle for kapital-tilgangen til næringslivet, spesielt utenfor byene. Rapporten viser at sparebankene gir noe høyere lån til bedriftene enn andre banker, og at utlånspraksisen heller ikke øker risikoen eller gir dårligere lønnsomhet for banken.
Å være tett på næringslivet og lokalsamfunnet gir verdifull innsikt, og ifølge rapporten er det en viktig grunn til at sparebankene gir mer kreditt i distriktene. «Nær» er en av Sparebanken Møres kjerneverdier, og her ligger noe av DNA’et for sparebankene og nøkkelen til det som Menon Economics omtaler som relasjonell bankdrift. Det handler om å forstå hvordan verdensøkonomien påvirker regionalt næringsliv, og å se ringvirkningene det har for lokal boligutvikling og familieinntektene. Å være tett på og å ha robuste relasjoner øker tåleevnen for gode diskusjoner og for å finne løsninger. I oppturer og nedturer.
Økt markedsandel
I 2024 passerte vi milepælen på 100 milliarder kroner i forvaltningskapital, og i andre kvartal var utlåns-veksten i personmarkedet på nær 1,5 milliarder kroner. Det er den høyeste kvartalsveksten i bankens historie. Satsingen på lokale bankkontor og rådgivere som er tett på kundenes situasjon gir gode resultater, og i 2024 økte vi markedsandelen i personmarkedet til over 26 prosent. I næringslivsmarkedet hadde vi et rekordår for antall nye og aktive kunder i 2023, og det er gledelig å se at vi fortsetter på tilnærmet samme nivå i 2024. Veksttakten de siste fem årene har vært vesentlig høyere enn de foregående årene, og selv om stadig flere kunder bruker våre selvbetjente digitale -løsninger, utgjør engasjerte og kunnskapsrike rådgivere vår frontlinje.
Når kundene i 2024 stemmer oss frem til en førsteplass i den nasjonale Kundeserviceprisen for bankbransjen for sjette året på rad, så gir det motivasjon. Vi bygger et sterkt lag i Team Møre.
Tett på næringslivet i nordvest
Aktivitetsnivået i næringslivet på Nordvestlandet var høyt i 2024, og særlig eksportrettede bedrifter og reiseliv har hatt en positiv utvikling som følge av en svak norsk krone. Verftsindustrien har også høy akti-vitet, og det samme kan sies for offshorenæringen som har stort sett alle fartøy på kontrakt med gode rater. En rapport fra Nofima viser at Møre og Romsdal i 2023 ligger på toppen av verdiskapning i fiske-industrien nasjonalt, og er ifølge rapporten i en særklasse sammen-lignet med resten av kysten. Fiskerinæringen er en syklisk bransje, og i 2024 har kvotereduksjoner, høyere kostnader og mindre tilgang på personell virket inn på lønnsomheten. Gjennom historien har erfarne og handlekraftige fagfolk i næringslivet på Nordvestlandet levd med svingninger i markedet, og de har evne og vilje til å tilpasse seg disse. Bransjekompetansen i banken er også opparbeidet over lang tid med spesialister som er tett på, og som bidrar til et samarbeid som er verdifullt og forutsigbart for alle parter.
Bærekraftsmotoren
I dag er bærekraft en motor for innovasjon, og en integrert del av det vi gjør og beslutningene vi tar. Vi står overfor en verden i endring, og et næringsliv som ikke lykkes med å omstille seg vil på sikt tape konkurransekraft. I årets EPSI undersøkelse for bank, kåret kundene oss til best på bærekraft for fjerde året på rad. Ifølge EPSI beholder banken posisjonen fordi vi klarer å tilpasse temaet til ulike kundesegmenter. Mange bedrifter synes bærekraft er utfordrende å jobbe med, og vi som finansinstitusjon ønsker å sikre at kundene våre er bevisst på utviklingen, og forberedt på krav som kommer slik at de kan handle deretter. Nordvestlandet har et av landets mest energikrevende næringsliv, og skal vi lykkes med å møte fremtidige behov må vi ta de rette grepene som blant annet reduserer både energiforbruk og gir rom for utvikling. Et prosjekt som engasjerer er GrønnArena Møre, et treårig program som skal resultere i mer energieffektive næringsbygg for deltakerne. I 2025 utvides programmet til enda flere deler av markedsområdet vårt.
Forventninger om rentekutt og økt kjøpekraft
Ifølge Statistisk sentralbyrås (SSB) levekårsundersøkelse står det etter forholdene bra til hos oss på Nordvestlandet, og løfter vi blikket mot 2025 er det positive utsikter for vår del av landet. Mens store byer som Oslo og Stavanger har høye boligpriser og økende leieutgifter, viser tall fra SSB at innbyggerne i Møre og Romsdal har blant de laveste boutgiftene i landet. En arbeidsledighet som ligger lavere i Møre og Romsdal enn på landsbasis bidrar også positivt til økonomien i husholdningene. Med forventninger om flere rentekutt og reallønnsøkning i 2025, gir det løfter om økt kjøpekraft – også for folk i Nordvest.
Engasjert i samfunnet
I 2024 ble 376 million kroner av overskuddet avsatt til gaver til allmennyttige formål. Av dette ble 150 million kroner overført til den nyopprettede Sparebankstiftelsen Sparebanken Møre, og resten delt ut til allmennyttige formål i vår region. Banken har over 300 samarbeidsavtaler med lag og organisasjoner, og i 2024 inngikk vi over 50 nye samarbeidsavtaler som gir forutsigbarhet for korps i hele fylket. I høst ga også kampanjen «Kulturscene» over 100 små og store kulturscener mulighet til å realisere tekniske og fysiske oppgraderinger. For å stimulere interessen hos barn, ungdom og studenter for realfag, innovasjon og entreprenørskap, engasjerer vi oss i Newtonrom, Forsker-fabrikken, First Lego League, Ungt Entreprenørskap og praktisk samarbeid mellom næringsliv og akademia. Et av høydepunktene i fjor var «Dale Oen Inspire 2024» som samlet 11 000 barn og ungdommer til Europas største forsknings- og teknologikonferanse for unge mennesker. Budskapet fra scenen var at å drømme er viktig, å gjøre feil er naturlig og at motstandsdyktighet er et resultat av mange motbakker. Gode holdninger vi bør ha med oss inn i egen hverdag.
Smidige digitale løsninger
I tiden fremover må bankbransjen tilpasse seg lavere renteinntekter, og blikket vårt er rettet mot -effektiv drift og lønnsom vekst. Vår region er kjent for nytenkning og kostnadseffektivitet, og vi skal fortsette å bruke vår teft for forenkling og forbedring. Motoren i arbeidet er folka våre, og evnen de har til nytenking, til å ta initiativ og engasjementet de har for kontinuerlig forbedring. De er den viktigste ressursen når vi skal utnytte eksisterende og ny digital teknologi, og anvende kunstig intelligens til praktiske oppgaver i hverdagen. Vi jakter daglig på smidige løsninger som gir verdi for kundene, og som frigir tid til å være gode rådgivere. Fornøyde kunder er grobunn for vekst, og slik vil vi beholde eksisterende kunder og vinne nye.
Og midt i dette står de som vil utgjøre forskjellen – folka våre.
Trond Lars Nydal
Adm. direktør