Bærekraftige kontorlandskap og grønne jobbreiser

På denne siden kan du lære mer om hvordan reise grønnere i forbindelse med jobben, samt hvordan skape bærekraftige kontorlandskap på din arbeidsplass.

Ikon med grønn blomst i vekst
Bærekraftige jobbreiser

Reiser til og fra jobb:

Oppfordre de ansatte som reiser klimavennlig til jobben. Fremtiden i våre hender har laget en oversikt over bærekraftige transportmetoder til jobben, med litt tips og råd underveis. Sjekk ut oversikten her.

Jobbreiser: 
Selskaper bør generelt unngå jobbreiser så langt det lar seg gjøre. Dersom det er mulig å avholde digitale møter eller delta på digitale konferanser bør dette prioriteres. Noen møter må derimot avholdes fysisk, og da er det viktig å tilrettelegge for at ansatte kan benytte seg av bærekraftige transportmåter, eller kan kombinere reisen med en fritidsreise. Fremtiden i våre hender har laget en oversikt over klimagassutslippet fra ulike reisemåter.  

Sjekk ut oversikten her.

 Virkes råd til utenlandsreisende: 

  • Begrens antall forretningsreiser gjennom bedre planlegging og andre møteformer. 
  • Etterspør bærekraftige reiser; klimakompenser reisen din og velg et overnattingssted som er miljø- eller bærekraftsertifisert. 
  • Reis sammen med andre eller kollektivt til og fra flyplassen. 
  • Pakk lett, og gjerne sammen med andre. Jo mindre bagasjen veier, jo mindre blir klimabelastningen til flyet. 

Kilde: Virke

Ikon med grønn blomst i vekst
Bærekraftig kantine

En bærekraftig kantine serverer både bærekraftig mat, og har lite matsvinn. Enten du driver kantinen på arbeidsplassen selv, eller får tjenesten levert eksternt, har vi samlet informasjon om hva du kan gjøre for å drive en mer bærekraftig kantine, eller hva du kan etterspør fra din leverandør. 

 Matsvinn 
Regjeringa har satt seg mål om å halvere det norske matsvinnet innen 2030, målt mot 2015-nivået. 

Tre enkle triks for å redusere matsvinn: 

  • Bruk mindre tallerkener 
  • Vei opp det daglige matsvinnet og kommuniser det til de ansatte. 
  • Opprett en "restedisk" med gratis mat tilgjengelig for alle ansatte 

Sjekk ut tiltaksbanken til Matvett.no for flere forslag til tiltak for å redusere matsvinn. Her står det for eksempel råd for hvordan man kan halvere matsvinn fra møte- og konferansevirksomhet. 

Matvett har også utviklet en matsvinnskalkulator som lar bedrifter beregne hvor mye mat de kaster hvert år. 

Bærekraftig mat 
EAT-lancet kommisjonen har presentert hva som er et bærekraftig kosthold både for planeten og oss mennesker. I dette kostholdet utgjør fullkorn, frukt, grønnsaker, nøtter og belgfrukter en større andel av konsumert mat. Kjøtt- og meieriprodukter utgjør også viktige deler av kostholdet, men i betydelige mindre proporsjoner. Les mer om dette kostholdet her

Ikon med grønn blomst i vekst
Avfall og resirkulering

Det er først og fremst viktig å redusere mengden avfall som produseres av et selskap. Dette arbeidet starter allerede i innkjøpene selskapet gjør, hvor det er viktig å kjøpe produkter med lang brukstid og som lett lar seg reparere. 

- 10 enkle grep til god avfallshåndtering:  Sortere.no har laget en oversikt over 10 enkle grep bedrifter kan gjøre for god avfallshåndtering og kildesortering. 

- Resirkuleringsstasjoner: Norsk gjenvinning tilbyr ulike møbler som gjør den enkelt for de ansatte å kildesortere.

Registrering og rapporteringNorsk gjenvinning har utviklet Grønt Ansvar®, er et komplett system som gir kontroll på kostnader, avfallsvolum, sorteringsgrad og oppdragsmengde. 

Ikon med grønn blomst i vekst
Energi

I dag finnes det mange ulike teknologier som kan hjelpe deg med å redusere energibruket i bedriftens lokaler. Smart belysning som slår seg av når ingen er i rommet og varmesystemer som tilpasser seg til værmeldinger er to eksempler på dette. 

God energiledelse lønner seg både for økonomien og klimaet, og det er mulig å oppnå gode resultater med enkle grep. Enova har samlet nyttig informasjon og veiledning for bedrifter som ønsker å komme i gang. På Enova sine sider kan du lese mer om energieffektive næringsbygg, og få tips til tiltak for å redusere energibruken. 

Enova tilbyr også støtte til energi- og klimatiltak i norske virksomheter, som kan være nyttig for deg som eier egne kontorlokaler. 

Ikon med grønn blomst i vekst
Møblering

Kontorer må selvsagt innredes, men det er mulig å ta bærekraftige valg også på dette området. Det mest bærekraftige vil være å bruke eksisterende møbler så lenge som mulig. Dersom møblene må byttes ut, kan derimot følgende råd følges for å gjøre dette på en mer bærekraftig måte:  

  • Trekk om møbler i stedet for å kjøpe nytt 
  • Kjøp brukte møbler der det er mulig 
  • Påse at gamle møbler får et nytt liv